Projekti

Lampica

Prvi proizvod, koji je nastao u Studentskom preduzeću je mala baterijska lampa, u vidu priveska za ključeve, pod nazivom Lampica. Ideja za stvaranje ovakvog proizvoda potekla je od studenata i profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Želja je bila da se stvori proizvod, koji će osvetliti što veću površinu, ali i biti lak za rukovanje i pronalaženje u svakom momentu.
Proizvod se sastoji od tri bele led diode, tela u kojem se nalazi baterija i zadnjeg dela sa oprugom. Glava Lampice je šestougaonog oblika i napravljena po ideji da predstavlja logo Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, koji je upravo ovog oblika. Materijal, koji preovladava je plastificirani aluminijum. Telo proizvoda je obojena sivom, a glava kraljevski plavom bojom. Lampica je ručno polirana na gruboj i finoj vodenoj šmirgli, koja se nalazi u okviru CNC mašine.
Ceo proizvod je izrađen na fakultetu, od strane dvadeset pet studenta, za nešto više od godinu dana.

Ključko

Ključko predstavlja drugi proizvod Studentskog preduzeća. Ovo je lagan, jednostavan i čvrst proizvod, nastao iz ideje da se spreči nepotrebna buka koju stvaraju ključevi, kao i da se smanji prostor, koji bi isti zauzeli. Proizvod drži ključeve uredno, na jednom mestu. Sama ideja je potekla od profesora i studenata sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Proizvod je napravljen u potpunosti od aluminijuma, koji je eloksiran u plavu boju. Nakon ovih procesa, rađena je tampon štampa. Koristeći navedene materijale i procese, ispunjen je zahtev za minimalnom težinom i dovoljnom čvrstinom. Ključko, takođe, ima i oble ivice, obarane vodenom šmirglom, koje omogućavaju jednostavnost korišćenja – proizvod se ne kači o druge materijale, niti seče tkaninu, što je veoma pogodno za tašne i ruksake. Takođe, ne postoji mogućnost povrede prilikom uzimanja proizvoda. Ono što doprinosi estetici proizvoda, kao i lakoći korišćenja, jesu suženja koje se nalazi na sredini proizvoda, kao i male dimenzije koje poseduje.

Za ovaj projekat, potrebno je bilo izvojiti sedam meseci konstantnog rada.

Ključko je potpuno inovativan proizvod za tržište Srbije i ne može se kupiti u slobodnoj prodaji.

Igrica

Treći projekat koji su iznedrili studenti Studentskog preduzeća jeste Igrica. Na ideju o realizaciji ovog projekta došle su dve studentkinje – Aleksandra Kolak i Dajana Miličević, nakon održane radionice o programiranju koje je SP obezbedilo svojim studentima. Tada član preduzeća, Miodrag Lazić, koji je imao pređašnje iskustvo u programiranju održao je radionicu u trajanju od 10 dana i omogućio Aleksadri i Dajani osnovno znanje o korišćenju programskih jezika i samom programiranju.

Znanje koje je stečeno tokom radionica, razni online tutorijali, želja, vreme, istrajnost i volja, nakon mesec dana stvorili su nešto čime se SP danas izuzetno ponosi. Naravno, u samoj izradi igrice, kao i do sad, našim studentima su pomogli i profesori i asistenti Fakulteta tehničkih nauka.

U sam rezultat ovog rada, možete se uveriti klikom na dugme „Započni demo“ - igranjem igrice.

Soler

Nakon Lampice i Ključka, tim Studentskog preduzeća uspešno je realizovao još jedan projekat – Soler. U pitanju je solarni punjač za mobilne telefone i tablet uređaje i predstavlja prvi zahtevniji proizvod SP-a, u okviru kog je bilo potrebno spojiti mehaniku i elektroniku u skladnu celinu.

Retko ko danas može da zamisli život bez mobilnog telefona ili tableta, a prazna baterija na ovim uređajima je noćna mora za svakog korisnika. Soler je pravo rešenje za ovaj savremeni problem. Lagan i kompaktan proizvod, korisnik može da ponese svuda sa sobom i priključi telefon u bilo kom trenutku. Punjač se može dopuniti električnom energijom, a ukoliko ona nije lako dostupna korisniku u određenoj situaciji, može je zameniti sunčevim zracima. Tako uz Soler, nema potrebe za brigom o praznom uređaju kada boravite u prirodi, jer on obožava sunce, a njegova zelena boja se savršeno uklapa u prirodni ambijent. Kapacitet punjača iznosi 6000mAh i sadrži 2 porta, od kojih jedan raspolaže strujom od 1A,a drugi od 2.1A čime je omogućena opcija bržeg punjenja. Procenat raspoložive energije za punjenje jasno se može videti na displeju Solera.

Pored toga što olakšava svakodnevni život korisnika, veliki značaj upotrebe proizvoda ogleda se u zaštiti životne sredine korišćenjem obnovljivog izvora energije. Briga o ekologiji i prirodi nalazila se na listi prioriteta u fazi razvoja proizvoda, koja je trajala tri meseca. Iz toga je nastala akcija “Reciklirajmo zajedno” u okviru koje su studenti i profesori donosili svoje stare baterije od laptop računara, čiji delovi su iskorišćeni za izradu proizvoda i čine 40% komponenti Solera. Takođe, plastika od koje je napravljen solarni punjač je biorazgradiva .

Kao i dva prethodna proizvoda i solarni punjač je proizveden na Fakultetu tehničkih nauka, na čemu je Studentsko preduzeće posebno zahvalno, jer su studenti imali priliku da steknu svoja prva iskustva i u domenu proizvodnje. Nakon višemesečnog rada i posvećenosti projektu, tim od dvanaest studenata uspeo je svoju zamisao da sprovede u delo.