Novi Sad- grad kulture

 

Novi Sad, ili kako ga sa razlogom zovu „Srpska Atina“ je glavni grad Vojvodine, i buduća prestonica kulture 2021. godine.

Novi Sad odiše kulturom, lepotom, istorijom i slobodom. Multikulturalnost je njegova najvažnija odlika. U Novom Sadu se mogu naći različite kulture, u njemu žive, rade i komuniciraju pripadnici 26 nacionalnih zajednica, te on važi za grad tolerancije u kojem se različitost uvek posmatrala kao prednost.
Novi Sad je grad mladih, grad tolerancije koji odiše kulturom. Iako je tehnologija napredovala, i sve može da se nađe na internetu, Novi Sad i dalje drži do kulture, pa su tako pozorišta uvek puna! Takođe, za Novi Sad zna ceo svet, različiti događaji predstavljaju Novi Sad širom planete. Jedan od najvažnijih je Exit.

U ovom gradu, kao što sam već rekla, kultura je na prvom mestu, i o njoj brinu svi, kako stariji, tako i mladi. Međutim ono što je specifično jeste da su mladi veoma angažovani za očuvanje kulture, a to govori činjenica o tome da je četvoro mladih napravilo sajt „Kulturni automat“ (https://kulturniautomat.com/ ) gde možete pogledati sva dešavanja za bilo koji datum koji vas zanima.
Dalibor Belić je jedan od osnivača, ali takođe i članova studentskog preduzeća. On je podelio svoje iskustvo sa nama.
Trenutno je treća godina mehatronike, a u preduzeću je već godinu i po. Njegova ideja je nastala tako što je shvatio da internet napreduje i da je na njemu sve dostupno, pa je imao zamisao da na jednom sajtu promoviše sva kulturna dešavanja u Novom Sadu za one koji žele da svoje slobodno vreme provedu kvalitetno. Zamisao je bila da se olakša pronalazak informacija o kulturnim dešavanjima uz pomoć samo jednog klika.
U sprovođenju te ideje su mu pomogli kako stariji prijatelji, tako i nova poznanstva, ali i prijatelj iz studentskog preduzeća. Naime, Dalibor se sa Ivanom Cucićem upoznao u studentskom preduzeću, a kasnije su produbili svoje prijateljstvo. Inače, Dalibor je bio u timu za razvoj, jer kako kaže ta funkcija mu je najinteresantnija i veoma kreativna. Dalibor svakom studentu preporučuje studentsko preduzeće jer je tu on stekao svoje prvo iskustvo sa funkcionisanjem firme i to mu je dosta značilo u njegovom poslu. Takođe je bitno da prođete što više funkcija kako biste znali šta vam najviše odgovara, jer u tome i jeste smisao studentskog preduzeća.
Dalibor i njegov tim sada čekaju rešenje iz agencija za privredne registre, kako bi u potpunosti mogli za zaplove u ove vode kao legitimna neprofitna organizacija, a mi im želimo puno sreće u tome!

Jer, kako je Ivo Andrić rekao:“Vrednost lepote je u beskrajnoj raznolikosti vidova u kojima nam se javlja. U tome je i njena oplemenjujuća snaga i njena najveća draž”, po svemu sudeći Novi Sad je najlepši grad, jer je on toliko različit, a opet jednako dobar za sve!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *