Gde posle studija

Jedno pitanje koje svi studenti postave sebi barem jednom tokom svog studiranja mora biti i ono o zaposlenju nakon što oni sa tim studiranjem i završe. Tome svedoče i mnogobrojni sajmovi zapošljavanja, kao i seminari koji se održavaju na našem fakultetu i koji se uvrstavaju među najposećenije događaje . Svima njima osnovni cilj jeste da stvore odnose između sadašnjih studenata i njihovih potencijalnih budućih poslodavaca, a najbolje savete kako da se pridev ,,potencijalnih“ izbaci iz ove sintagme mogli bi nam dati upravo oni  studenti koji su se zaposlili veoma brzo nakon studija.

accomplishment-ceremony-college-267885

Ono što Fakultet tehničkih nauka stavlja ispred drugih jeste njegova reputacija koju je izgradio zahvaljujući svom bliskom i interaktivnom radu sa svojim studentima. Zahvaljujući ovome, ti studenti mnogo se lakše snalaze u ostvarivanju odnosa sa kompanijama, ali i kasnijem radu u njima.

 

Postoje mnogobrojni primeri među našim bivšim studentima, koji su se zaposlili u svojoj struci, skoro pa odmah posle završetka studija. Ono što je njima zajedničko jeste ideja o tome kako provesti svoje vreme tokom studiranja. Sve njih spaja to što su se bavili radom na sebi u mnogim poljima. Ta polja uglavnom bivaju usko vezana sa samom strukom koju studiraju.

 

Obzirom na to da je broj potencijalnih zaposlenih danas veoma velik, ova filozofija dolazi kao logična. Da bi ste se mogli istaći, neophodno je da imate znanja i veštine koja se ne uče u formalnoj nastavi. U ovo spadaju veštine komunikacije, sposobnost rešavanja problema, kao i neka dodatna tehnička znanja. Do ovih znanja i veština lako se dolazi- pomoću radionica koje se održavaju na fakultetima, ali i u brojnim drugim ustanovama koje se lako nađu ukoliko se za njima traga.Takođe, ono što svi, sada već zaposleni, bivši studenti savetuju jeste čitanje, druženje, pa čak i treniranje nekih sportova koji bi mogli razviti disciplinu. Ovo sve pomaže  studentima da kasnije lakše pronalaze rešenja problemima koji se mogu desiti u kompanijama u kojima rade i zbog toga su oni traženiji.

 

Savet koji se može dati svima koji sada studiraju svodi se na to da što više vremena provode radeći na sebi jer će to dati odgovor pitanju gde posle studiranja, a taj odgovor bi bio: „Bilo gde u svojoj struci ili van nje, sve zavisi od vas“.

 

 

 

 

 

 

Autor: Siniša Pavković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *