Članovi Studentskog preduzeća na EBEC-u

Studentsko preduzeće je organizacija koja sa ponosom može da se pohvali da ima svoje predstavnike na manje-više svakom studentskom takmičenju organizovanom u okviru našeg univerziteta, bilo da su u pitanju studije slučaja, debate, pitchevi ili u ovom konkretnom slučaju direktna primena inženjerskih znanja i ispoljavanje lične kreativnosti.

 

Članovi Studentskog preduzeća Ivan Cucić, Dalibor Belić i Srđan Stevanović osvojili su četvrto mesto u disciplini timski dizajn na ovogodišnjem EBEC-u. Tim povodom seli smo sa Ivanom Cucićem kako bi nam rekao koju reč o ovom takmičenju i njihovom iskustvu sa istim.

 

SP: Za početak, reci nam šta je to EBEC ?

Ivan : Ebec Challenge je takmičenje budućih inženjera nastalo od strane BEST  (Board of European Students of Technology) organizacije. Sama ideja takmičenja je da razvije inženjerske sposobnosti, kreativno razmišljanje i timski duh kod učesnika.

SP: Kako ste saznali za ovo takmičenje i došli na ideju da se prijavite?

Ivan : Ja sam saznao tako što je prvobitni član ekipe bio zauzet, pa sam ja dobio poziv da ga zamenim (smeh).

SP: U kojoj disciplini ste se takmičili i šta je konkretno bio Vaš zadatak ?

Ivan : Mi smo se takmičili u disciplini timski dizajn, pored toga na takmičenju je postojala i disciplina studija slučaja. Naš zadatak je bio da osmislimo prototip invalidskih kolica koja bi  osobama sa invaliditetom omogućila kretanje po terenima na kojima do sada nisu mogli da se kreću, kao što su pesak, blato, sneg, i tako dalje. Dakle prvo je bilo neophodno osmiliti sam koncept, a zatim isti izgraditi, za šta smo na raspolaganju  imali određene jednostavne predmete i alate, i na samom kraju morali smo da prezentujemo naš koncept pred žirijem. Ceo zadatak bio je ograničen na oko 2 sata vremena.

WhatsApp Image 2018-03-24 at 17.50.59

SP:  Šta je ono što biste izdvojili kao najvrednije iskustvo sa ovog takmičenja ?

Ivan : Pored timskog rada, koji je po meni i najznačajnija stavka za rešavanje ovakvog problema, smatram da je iskustvo rada pod pritiskom i činjenica da moraš brzo da razmišljaš jer imaš taj uzak vremenski period za stvaranje nečeg što bi trebalo da bude funkcionalno, veoma korisno za dalje razvijanje jednog inženjera. Nije nimalo lako raditi i biti kreativan kada znaš da ti taj deadline „visi nad glavom“, a to je ono što nas čeka jednog dana kada se nađemo na tržištu rada.

SP: Osim činjenice da vas je okupilo, da li je, i kakav doprinos vaš prethodni angažman u Studenskom preduzeću imao na vaš nastup na EBEC-u ?

Ivan:  Naravno da jeste. Mi smo samom rešavanju problema prišli sa praktične strane. Iskustvo rada sa ograničenim proizvodnim resursima omogućilo nam je da napravimo koncept koji je realan i izvodljiv. Od samog početka znali smo šta imamo na raspolaganju i kako da to iskoristimo i ukomponujemo na najbolji mogući način, i tako stvorimo proizvod koji bi zaista mogao da se napravi sa resursima koje posedujemo.

WhatsApp Image 2018-03-24 at 17.50.53

SP: I za sam kraj, da li možemo da očekujemo da ćemo vas videti i na nekim narednim takmičenjima ?

Ivan : Naravno, sada smo bogatiji za jedno iskustvo. Ne odustajemo i  već prvom sledećom prilikom idemo na pobedu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *