Uputstvo za pisanje radne biografije

Vaša radna biografija predstavlja prvi od mnogobrojnih mostova koji se nalaze na putu od sna ka željenom zaposlenju. U nastavku ovog teksta saznaćete sva pravila i dobiti neke od saveta kako da svoj CV učinite što profesionalnijim i potpunijim, kako da ostavite snažan prvi utisak i izdvojite se iz mora drugih kandidata koji žele isto što i Vi, kako da sva svoja znanja, iskustva, veštine i sve druge relevantne podatke “upakujete” u Vaš CV i samim tim se potencijalnom poslodavcu prikažete u što boljem svetlu. Sastavljanjem izvrsne radne biografije, Vaš CV postaje most  sa snažnom konstrukcijom koji će Vas sigurno prevesti na drugu stranu, a to je u ovom slučaju dobijanje posla o kom ste oduvek maštali.

1. Podaci

Na samom početku neophodno je predstaviti se poslodavcu kom šaljete upit za zaposlenje. Dakle, u samom vrhu dokumenta neophodno je dostaviti:

 • Lične podatke (Ime, Prezime, datum rođenja, adresa)
 • Kontakt podatke (broj mobilnog telefona, e-mail, Linkedin..)

Veoma je važno da imate poslovni e-mail, koji će sadržati Vaše ime i prezime. Zabobiđite mail adrese sa nadimcima i sličnim stvarima, jer oni ostavljaju neozbiljan utisak kod poslodavca, već na samom početku.

Ono pri čemu mnogi greše jeste izostavljanje lične fotografije u CV-ju. Radna biografija je formalni dokument koji Vas predstavlja potencijalnom poslodavcu, tako da je prilaganje fotografije u istoj jedna od stvari koju nikako ne smete propustiti. S obzirom na to da slika govori 1000 reči, potrudite se da Vaša slika za Vas kaže 1000 lepih reči, dakle izaberite fotografiju na kojoj izgledate profesionalno i ugledno.

2. Obrazovanje

Navedite Vaše formalno obrazovanje počevši od najvišeg stečenog stepena obrazovanja.

Potrebno je navesti:

 • Naziv obrazovne ustanove
 • Smer
 • Period trajanja obrazovanja ili godinu završetka
 • Stečenu diplomu/zvanje

Ukoliko konkurišete za posao ili praksu za vreme studija, prvo navedite Vaše studije, sa naznakom „u toku“, a zatim srednju školu.  Nakon formalnog možete navesti i određene neformalne vidove obrazovanja (kurseve, sertifikate, prisustva seminarima..) ukoliko ih posedujete, a isti su relevantni za poziciju za koju konkurišete.

3. Radno iskustvo

Ovo je ono u čemu mi studenti u velikoj meri manjkamo, tako da je ova stavka za nas posebna. Ukoliko posedujete bilo kakvo radno iskustvo, navedite ga obrnutim hronološkim redosledom, odnosno krenite od  Vašeg poslednjeg radnog mesta.

Navedite:

 • Ime kompanije
 • Poziciju koju ste obavljali
 • Period zaposlenja

Dostignuća i  uspesi na radnoj poziciji mogu biti sjajan dodatak koji će upotpuniti  Vaš CV. Ukoliko nemate nikakvo radno iskustvo, ovde možete navesti Vaše angažmane u toku studija, bilo da su u pitanju studentske organizacije, volontiranje ili bilo šta što može imati veze sa radnim mestom za koje konkurišete. Za slučaj da nemate apsolutno nikakvo pređašnje iskustvo vezano za datu poziciju, navedite razloge koji su Vas motivisali da za istu konkurišete, kao i oblasti u kojima biste voleli da se usavršavate.

4. Strani jezici

Kažu da vredimo onoliko koliko jezika govorimo, pokažite potencijalnom poslodavcu koliko vredite tako što ćete istaći  sve strane jezike koje govorite. Veoma je važno naznačiti i Vaš nivo jezika koji ste naveli. Ukoliko posedujete određene sertifikate za strane jezike, svakako ih ovde naznačite.

5. Rad na računaru

U današnje vreme rad na računaru je obavezan, bilo da konkurišete u IT ili poljoprivrednoj kompaniji. Ovde navedite Vaše nivoe znanja i eventualne sertifikate koje posedujete, a da su vezani za poziciju koju za koju konkurišete.

6.  Interesovanja i lične osobine

Sva Vaša interesovanja, kao i Vaše lične osobine, koje potencijalnog poslodavca mogu uveriti da ste upravo Vi osoba koja je savršena za popunjavanje upražnjenog mesta, navedite ovde. Služite se informacijama koje je poslodavac pružio u samom oglasu za posao i pokušajte da sami zaključite šta je to što poslodavac traži od osobe za datu poziciju u svojoj kompaniji.  Trudite se da budete maksimalno iskreni, jer ukoliko se u radnoj biografiji predstavite na pogrešan način, to Vas može mnogo koštati u narednom koraku, a to je intervju za posao.

Tehničke karakteristike (forma i izgled) radne biografije

 • Za pisanje dokumenta koristite samo jedan font, neka to bude neki od formalnih fontova (Arial, Times New Roman, Verdana, Helvetica…)
 • Gradacija fonta ne manja od 10, ne veća od 12pt
 • Koristite prorede i trudite se da CV bude vizuelno atraktivan
 • CV ne mora biti crno beo, služite se bojama i posvetite malo pažnje samom dizajnu dokumenta
 • Pazite na pravopisne i gramatičke greške
 • Dokument pišite u trećem licu, time odajete utisak objektivnosti
 • Potrudite se da CV bude pregledan, organizovan i ne previše dug
 • CV je potrebno prilagođavati na osnovu svake pozicije za koju konkurišete
 • CV šaljite u PDF formatu

Pored radne biografije potencijalnom poslodavcu je poželjno dostaviti i propratno, odnosno motivaciono pismo u kojem detaljno objašnjavate zašto ste se odlučili da konkurišete za datu poziciju, zašto ste upravo Vi osoba koja savršeno odgovara oglasu i u kome možete reći nešto više o svojim prethodnim uspesima, dostignućima, kao i željama za dalje usavršavanje. Međutim, to je zasebna tema o kojoj ćemo više govoriti nekom drugom prilikom.

Verujem da smo pomalo razjasnili i objasnili kako to jedna radna biografija treba da igleda i šta sve treba da sadrži. Nekima će možda zvučati čudno, ali broj ljudi sa fakultetskim obrazovanjem koji ne znaju za ova jednostavna pravila, koja ste Vi upravo naučili, nije nimalo zanemarljiv. Ukoliko Vam je iz bilo kog razloga sve ovo i dalje konfuzno i niste sigurni kako Vaš CV treba da izgleda, ne birnite imamo rešenje i za Vas. Na kraju ovog teksta nalazi se link koji će Vas odvesti na stranicu na kojoj popunjavanjem web formulara dobijate Vaš generisan CV.

Sada kada sve ovo znate, možete biti sigurni, da čak i ukoliko kojim slučajem ne dobijete taj željeni posao, to neće biti zato što niste ispravno napravili svoj CV. Ostaje Vam samo da vredno radite na svom ličnom usavršavanju kako biste imali što više stavki za popunjavanje Vaše radne biografije, jer uz Vaše znanje, iskustvo i ispravno napisan CV, put do posla iz snova biće samo jedna lagana šetnja kroz park.

Link za web formular : https://poslovi.infostud.com/prijava

Autor: Nikola Terzin

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *