Winter Academy – Tim studentskog preduzeća među tri najbolje ekipe

Kao prethodne tri godine, i ove godine u periodu od 26.02. do 02.03.2018. godine održana je  “Winter Academy” radionica koju je organizovao Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment u saradnji sa Donghua Univerzitetom iz Šangaja, NR Kina.


Ove godine je 40 studenata sa III, IV i V godine Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment imalo priliku da pohađa ovu radionicu i da dobije sertifikat.

3 (1)Uvodno predavanje na temu , profesor Donghua Univerziteta u Šangaju i Fakulteta tehničkih nauka koji je od prvog događaja „Winter Academy“ pa do danas, predavač na ovoj radionici.

Doing business in China

U okviru predavanja, studenti su imali priliku da nauče interesantne stvari4 (1) o poslovnoj kulturi jedne od najbrže rastućih ekonomija sveta, da se upoznaju sa privrednim trendovima i predviđanjima za poslovanje na kineskom tržištu, da sagledaju kompleksnost međunarodnih odnosa i nove upravljačke stilove iz drugog ugla. Pored predavanja, studenti su imali priliku da kroz interaktivan rad i timske zadatke savladaju temu Doing business in China u praksi, kroz izradu kreativnih rešenja i prezentacija na osnovu studija slučaja.

Ove godine je i Studentsko preduzeće imalo svoj tim na radionici “Winter Academy”, koji je bio u prve tri najbolje ekipe  u rešavanju studija slučaja. U ovom timu su Magdalena Đurica, Dragana Stokić, Srdjan Stevanović i Dragan Stokić.

Ono što oni ističu jeste da su se prvi put susreli sa rešavanjem studije slučaja i da im je ova radionica pomogla da nauče nešto novo. Na radionici su naučili mnogo zanimljivosti o Kini, a ono što im  se posebno svidelo jeste , što su mogli da pitaju profesora Zivlaka sve što ih je zanimalo.

Ponosni smo što su ove godine naši članovi učestvovali, a evo i šta oni kažu:

“Na “Winter Academy” sam se prijavila na incijativu moje drugarice Dragane. Na radionici smo slučajno srele Srđana, a kasnije nam se pridružio Dragan. Kao što možete da zaključite tim smo sasvim slučajno oformili od članova SP-a. Obzirom da niko od nas nije do sada učestvovao u rešavanju studije slučaja odlučili smo da se oprobamo u tome. U početku nismo imali ideje kako da dati problem rešimo, kako to treba da izgleda, pa smo razmišljali čak i da odustanemo, ali smo odlučili da istrajemo do kraja. Nismo očekivali pobedu iz razloga što su tu bili timovi koji su već učestvovali na studijama slučaja i drugim sličnim takmičenjima. Moje mišljenje o samoj radionici je veoma pozitivno, čula sam dosta zanimljivih podataka o Kini, njihovom načinu života, studijama itd.” – Magdalena

2 (1)“Takodje, imao sam želju da što više čujemo o tom dalekom narodu, te sam zbog toga došao na radionicu. Ispred nas je stajao čovek koji je želeo da iz prve ruke prenese znanje, da nam „približi“ Kineze i da nam otkloni predrasude o njima. Za mene je ovo bila veoma uzbudljiva nedelja , oborio sam rekord u nespavanju nekih 40 sati. Na kraju smo čak premašili naš prvobitni cilj tako što smo ušli u prva tri mesta. Moje mišljenje je da smo pobedili sami sebe, izašli iz zone komfora, skupili hrabrost da prezentujemo pred nama nepoznatim ljudima i direktorom kompanije, a što je najvažnije, pobedili smo tremu. – Srđan

I za kraju, rekli su nam da je ova radionica promenila njihov način razmišljanja i ostavila veliki trag u njihovom obrazovanju. Kažu da je ovo tek početak njihovog takmičenja i da ovako slučajno spojeni, idu dalje u rešavanje novih studija slučaja.

Njima želimo mnogo sreće, a vama preporučujemo da sledeće godine budete deo ove radionice.

Autor: Dejna Šmitran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *