SP iskustvo jednog Masleše

Kako sam odlučio da pristupim SP-u?
Za Studentsko preduzeće sam čuo kao i mnogi, dok je trajala promocija za regrutaciju u oktobru 2015. Tad sam bio druga godina, i simpatična ekipica je došla i održala nam prezentaciju o radu SP-a. Inicijalno mi se dopala ideja, a posebno jer sam saznao da u preduzeće ne možeš da se učlaniš nego si biran iz grupe prijavljenih na osnovu znanja i sposobnosti. Morao sam da pokušam i nakon dve faze selekcije sam postao član u funkciji marketing.
28450072_1859672880998763_1076847948_n
Rad u SP-u

Bio sam raspoređen na projekat solarni punjač, kasnije SOLER kao član marketinga. Zajedno sa svojom divnom koleginicom Anjom Jakšić sam učio o koracima u sastavljanju, sprovođenju i analiziranju ankete kao i o brendiranju proizvoda. Kad kažem bredniranje mislim na davanje imena. I to mi je možda najinteresantnija aktivnost sa projekta. Nema procesa za to nego puka inspiracija. Zbog toga sam jako ponosan što se ime SOLER zadržalo, a palo mi je na pamet nakon 3 dana pokušaja da napravim akronim ili slično i to dok sam prelazio ulicu, potpuno slučajno.
Tu se otprilike završava moj udeo u projektu SOLER jer su nakon toga razvoj i proizvodnja zablistali i napravili zaista odličan proizvod. Tada se aktivirao marketing tim preduzeća sa svim članovima iz marketing funkcije i počeli smo da radim na promociji i komunikaciji putem digitalnih kanala ali i putem direktnih promocija licem u lice sa studentima. Počeli smo da pišemo blogove, pravimo strategije za svaki kanal posebno, gde sam ja bio jedan od zaduženih za facebook. Taj tim je zaista bio neverovatan i imali smo sjajnu međusobnu hemiju. Učili jedni od drugih i smatram da je upravo to suština Studentskog preduzeća. Naravno, nezaboravna su i ,,neformalna“ druženja. 😀
Kao još jednu stvar koju bih izdvojio jeste novogodišnja kampanja Spramovanje gde smo se super zabavili, napravili jako uspešnu kampanju i podigli svest o radu preduzeća. Ubrzo nakon toga sam otišao u Poljsku na razmenu studenata, te sam zatajio sa radom.
28417923_1859672860998765_872195931_o
Zapošljavanje

Nakon povratka u Srbiju, jedna od mojih koleginica iz marketing tima preduzeća, Aleksandra me je pitala da li bih radio u Poslovnom inkubatoru Novi Sad kao asistent u marketingu i organizaciji. Ona je tada radila tamo neko vreme i htela da nađe novi posao pa je tražila zamenu. Znala je da sam u SP-u već radio mnoge od stvari koje treba da se rade u Inkubatoru pa me je pitala da li sam zainteresovan. Delovalo je kao odlična prilika i za učenje i za napredovanje. Prihvatio sam posao i od avgusta sam u Poslovnom inkubatoru Novi Sad.
Do sada sam tamo naučio neverovatno mnogo, ponekad se i sam iznenadim koliko. Radim sa preduzetnicima i sa partnerima inkubatora, od kojih su mnoge velike firme i ozbiljne organizacije. Dolazili su stranci, ekspert iz oblasti ekonomije, marketinga, razvoja proizvoda itd. Od svakog sam naučio mnogo i to su kontakti koji su izuzetno značajni. Naravno, imam veliku pomoć svoje koleginice Darije, ljudi iz Inkubatora i mnogih od tih preduzetnika koji su tamo.
Veoma sam zadovoljan tu gde sam, radim ono što učim na fakultetu i to već pri kraju studija, i što je meni još bitnije, radim ono što volim. A do toga sam došao uz veliku pomoć Studentskog preduzeća. Kad pričam o SP-u, uvek kažem da je to stepenica između teorije i prakse, u smislu da ono što naučimo možemo da primenimo jednog dana u poslu, i to je upravo ono što je meni SP donelo. Iskustvo, mogućnost testiranja svog znanja i divne prijatelje.

 

Autor: Petar Masleša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *