Poseta SP-a preduzeću „Frigo Žika“

Peti projekat Studentskog preduzeća Kondomat trenutno je u završnoj fazi. Ideju o razvoju i proizvodnji automata za kondome pretvaramo u delo i uskoro ćemo i sa vama podeliti proizvod našeg rada u koji smo uložili puno rada,truda,vremena i naravno ljubavi.

Došli smo do faze proizvodnje

Naše kolege iz razvoja osmislile su izgled Kondomata, kao i organizaciju komponenti unutar njega, dok je funkcija proizvodnje definisala koji su to materijali najpogodniji za njegovu izradu. Jedna od komponenti automata je kućište u kom su smešteni i svi ostali delovi. Kada je došla na red i sama proizvodnja, postavilo se pitanje: „Gde ćemo proizvesti kućište?“.

Gde ćemo proizvesti kućište?

logotip pngNa našu sreću, firma koju smo kontaktirali za pomoć, uvidela je značaj Studentskog preduzeća i neprocenjivog iskustva, koje studenti radeći na ovom projektu dobijaju. Upravo zato, čelni ljudi preduzeća „Frigo Žika“ iz Rume odlučili su da besplatno proizvedu kućište za naš Kondomat.

Saradnja sa preduzećem „Frigo Žika“

„Frigo Žika“ je preduzeće koje se bavi proizvodnjom rahladne, termičke i neutralne opreme. Uspešno posluju već 25 godina i na tržištu Srbije nalaze se na liderskoj poziciji u ovoj oblasti. Stalno prate tehnološki razvoj, ulažu u nove mašine, ali i edukaciju stručnog kadra. Ovim putem pokazali su da pružaju podršku i studentima sa inicijativom.

Saradnja sa ovom organizacijom je bila izuzetna i imali smo priliku da naučimo kako posluju profesionalci. Nakon što smo im poslali crtež koji su naši studenti nacrtali u programu SolidWorks, ubrzo smo pozvani da preuzmemo gotovo kućište.

Poseta fabrici preduzeća „Frigo Žika“

27067475_2020820344596555_8084131145586831189_n

Desetak članova Studentskog preduzeća, zajedno sa profesorom Milovanom Lazarevićem uputilo se put Rume. Ljubazno smo dočekani od strane radnika i direktora preduzeća, koji nam je rekao nešto više o samom preduzeću i ohrabrio nas da ga pitamo sve što nas zanima. Zatim je šef proizvodnje naše studente sproveo kroz postrojenje, gde su imali priliku da vide kako funkcioniše čitav proces-od skladišta materijala i sirovina do skladišta gotovih proizvoda. Tako su naši studenti, bili upućeni u čitav proces proizvodnje našeg kućišta, iako nisu direktno učestvovali u njemu. Na kraju, svi su naučili i videli nešto novo, što i jeste cilj SP-a.

Utisci naših članova

DSC02081
Aleksandra Bajkin

Divna je bila poseta preduzeću „Frigo Žika“. Svi su nas zaista lepo dočekali i sa velikom željom nam pokazali i objasnili sve. Čak su nam i rekli, ukoliko imamo želju i volju za radom, da su nam njihova vrata uvek otvorena za praksu. Meni je drago što sam imala priliku da vidim sve od vrhunskih mašina kao što su mašina za lasersko sečenje lima i probijačica do strugova.

 

 

 

DSC01195
Rade Knežević

Poseta „Frigo Žiki“ je bila odlična! Atmosfera je bila opuštena i zaposleni koji nas je vodio kroz pogon je rado odgovarao na sva pitanja. Vrhunac posete za mene je bio kada sam video kućište Kondomata koje sam do tad video samo u SolidWorks-u.

 

 

 

27067032_1191014884363117_6770407413987139869_n
Dragana Stokić

Poseta je bila baš prijatna, gospodin Žika nas je ugostio u svojoj kancelariji i popričao sa nama. Zatim su nam pokazali mašine kojima raspolažu i objašnjavali šta čemu služi. Svidelo mi se to što su na sva postavljana pitanja detaljno odgovarali.

 

 

 

27067329_2020820057929917_8210948480377907291_n

Mi se ovim putem još jednom zahvaljujemo preduzeću „Frigo Žika“ na nesebičnoj pomoći i toplom gostoprimstvu!

 

Autor: Bojana Savanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *