Prvi koraci na projektima

Ove školske godine, pet godina nakon osnivanja Studentskog preduzeća, organizovali smo još jednu regrutaciju. Godinu smo započeli sa 16 studenata koji su u preduzeću već godinama, a njima su se pridružile još 23 vredne ruke.

Već nakon prvog zajedničkog sastanka celog preduzeća članovi su dobili prvi zadatak koji je za njih osmislila HR funkcija, a to je da naprave prezentaciju o sebi. Tako je na prvom projektnom sastanku, svako kroz par slajdova predstavio sebe. Na taj način neki su se već suočili sa tremom tokom izlaganja pred nepoznatim ljudi, ali upravo time smo počeli da se upoznajemo. Nismo ni sanjali da među nama ima toliko muzički talentovanih ljudi, te smo zaključili da možemo da oformimo i SP bend. Videli smo koliko zajedničkih osobina ili interesovanja imamo sa pojedinim kolegama i saznali koliko su svi zaista svestrane ličnosti. Na sve to, prezentacije su zaista unele vedrinu i smeh u tim, kojim je počela da vlada jedna sjajna energija. Ovo je bio odličan potez naše HR ekipe i hvala im na tome!

Kada je atmosfera u timu dovedena na željeni nivo, članovi su upoznati sa svojim zadacima na projektu i već uveliko su prionuli na rešavanje zadataka za ovu školsku godinu.

20171213_201124

Marketing je za početak dobio zadatak istraživanja tržišta, ali i da vas redovno obaveštava o svim dešavanjima u SP-u. 😉 Tako je nova članica Dejna Šmitran imala priliku da napiše svoj prvi članak, koji je naišao na odlične reakcije čitalaca. Ništa manje vredni i ostali članovi marekting funkcije spremaju vam neka lepa iznenađenja o kojim ćete tek čitati.

Ljudski resursi se upoznaju polako sa administrativnim delom za svaki sastanak, ali i organizuju neformalna druženja kako bismo se svi međusobno dobro upoznali i zbližili, jer ipak je SP mesto gde se rađaju brojna prijateljstva. Prvu priliku za to imali smo nekoliko dana pred kraj 2017. godine, kada smo se u prazničnom raspoloženju okupili i družili uz muziku i dobro raspoloženje svih prisutnih.

Razvoj i proizvodnja već mozgaju o idejnim rešenjima, materijalima, načinu obrade i kako napraviti gotov proizvod koji će biti kvalitetan. Kako za svaki problem uvek postoji više rešenja, tako ih u ovoj fazi razvoj i proizvodnja zajedno analiziraju i predstavljaju svom timu, da bi se zajedno odlučili za ono najbolje.

Kvalitet i logistika su tu da se pobrinu da poručene komponente stignu blagovremeno i da proizvodnja nesmetano može da obavlja svoj zadatak. S obzirom da je Studentsko preduzeće tokom prošle godine napisalo procedure za sve procese u preduzeću, sada će to umnogome olakšati rad. Te je izmeđuostalog, posao ove funkcije da prati da li je rad svih funkcija u skladu sa napisanim procedurama.

Komercijala i finansije u početnoj fazi projekta istražuju cene i dostupnost potencijalnih komponenti proizivoda. Pored toga, zadatak ove funkcije tokom cele godine jeste i obezebeđivanje potrebnih finansijskih sredstava.

26653624_1002689379879886_2011078857_o

Svaki član zadužen je za određeni deo posla i svoj rad prezentuje ostalim kolegama na sastanku. Za komunikaciju kao i do sada koristimo platformu Trello. Nakon svakog sastanka tu se postavljaju definisani zadaci za svaku funkciji, kao i zapisnik sa sastanka, koji omogućava i kolegama koje nisu mogle da prisustvuju sastanku da budu u toku.  Ispunjenjem svog dela zadatka članovi omogućavaju timu da ide dalje i da rad na projektu napreduje. Zato svako od njih daje svoj maksimum i zajednički sve postižu brže, bolje i lakše!

Autori: Anja Jakšić i Bojana Savanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *