Praksa na letnjem raspustu

Dva člana Studentskog preduzeća trenutno obavljaju praksu u jednoj kompaniji. Kako su kolege Dejan Bačić i Dušan Kaurin pronašli praksu i šta tamo rade, kao i njihove utiske, možete pročitati dalje u tekstu.

  1. Kako si našao praksu?

Dejan: Preko Studenskog preduzeća.

Dušan: Takođe. Jedan dan me je Vasilije kontaktirao i pitao da li bih se zaposlio ali sam to tad odbio zbog obaveza na fakultetu. Mesec dana kasnije me je pozvao i pitao da li sam zainteresovan za praksu i tako je sve počelo.

  1. Šta tačno radiš na praksi?

Dejan: Moja trenutna pozicija u preduzeću je tehničar industrijalizacije. Moj posao je da obrađujem tehničku dokumentaciju i zahteve kupaca na osnovu kojih pripremam proizvodni sistem, a to podrazumeva pripremu mašina i alata, pisanje procedura i instrukcija za rad, saradnju sa dobavljačima.

Dušan: I moja trenutna pozicija je tehničar industrijalizacije. Radim sve isto kao i kolega.

  1. Kako izgleda tvoj jedan dan?

Dejan: Radni dan počinje razgovorom sa predpostavljenim i tema je šta treba da se radi, šta je urađeno do sada, ako ima problema šta možemo da učinimo povodom toga, da li postoji prostora za unapređenje postojećeg sistema. Nakon toga pokušavam da izvršim što više poslova o kojima sam pricao sa svojim predpostavljenim. Često da bih neke poslove izvršio moram da sarađujem sa ostalim finkcijama, a najviše sa funkcijom metoda, nabavke i logistike. U 12 sati je pauza za ručak i meni je to najzanimljivi deo radnog dana jer kroz razgovor sa kolegama o njihovim iskustvima mogu mnogo stvari da se nauče. Posle ručka nastavljam sa poslom, a ukoliko zapnem sa radom uvek mogu da se obratim kolegama koji su maksimalno voljni da pomognu.

Dušan: Sve zavisi od dana i od potreba. Uglavnom vreme provodim u proizvodnoj hali i prototip prostoriji. Nekad kad je potrebno srediti dokumentaciju sedim u kancelariji.

  1. Šta si naučio u SP, a pomoglo ti na praksi?

Dejan: Pre svega timski rad i istrajnost u izvršenju svojih poslova.

Dušan: Naučio sam dosta kako raditi sa ljudima različitog interesovanja, kako se motivisati i kako stvoriti radne navike.

  1. Kako si pre provodio letnji raspust?

Dejan: Uglavnom sam radio sezonske poslove.

Dušan: Takođe. Uglavnom bih radio neki privremeni ili sezonski posao, a sa zarađenim novcem bih odlazio na različita putovanja ili kampovanja.

  1. Šta te je navelo da nađeš sebi ovu zanimaciju tokom leta?

Dejan: Smatram da pored teoretskog znanja koje nosim sa fakulteta je jako važno imati i praktičnog iskustva. Kompanija u kojoj radim je vrlo dinamično preduzeće koje stavlja akcenat na konstantan razvoj, i mislim da mogu mnogo kvalitetnog iskustva steći radeći ovde.

Dušan: Svakako sam planirao da pronađem neku praksu preko leta, ali je ona pronašla mene. Radim već četiri meseca, koliko mi obaveze na fakultetu to dopuštaju i smatram da je ovo odličan vid prakse za studenta.

 

Dejan i Dušan su ovog letnjeg raspusta bili zaista vredni. Želimo im da nastave tako jer se upornost, rad i trud uvek isplate! :)

21764325_1338910869540167_1220605313_o

 

Autor: Ljiljana Pavlović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *