Kako sam se odlučila da odem na razmenu

Stranica Mobilnost studenata FTN-a na facebook-u i objava – Ukoliko neko želi da čuje iskustva sa razmene u Španiji, može da mi se obrati.2016-09-02 19.41.51

Ne znam zašto, ali imala sam potrebu da pitam i vidim kako je. Usled podužeg razgovora sa ovom predivnom osobom i njenog ogromnog strpljenja da mi odgovori na sva pitanja, odlučila sam da ću da odem jednog dana na razmenu, baš u Španiju.

Danas, samo mogu da budem zahvalna osobi koja je podelila svoja iskustva sa mnom, jer sam ja baš tu, u Španiji, na razmeni, podjednako srećna i zadovoljna kao i ona.

Usledilo je traženje konkursa, upoređivanje predmeta koje slušam na svom matičnom fakultetu i mogućnosti da ih slušam na nekom od univerziteta u Španiji. Nažalost, tada su bili otvoreni samo konkursi za Alkalu i Granadu i gotovo da nije ni bilo predmeta koji se poklapaju sa meni potrebnim. Naravno, kad se uz to doda malo razočarenja, neminovno je odustajanje, bar na neki vremenski period.

IMG_20170427_183428Nastavivši da pratim konkurse na gore pomenutoj stranici, jednog dana izašlo je obaveštenje da profesori sa Univerziteta u Haenu dolaze da predstave mogućnosti razmene na njihovom Univerzitetu u svečanoj Sali FTN-a. Otišla sam zajedno sa kolegom iz SP-a Mladenom Mićanovićem, i tako slušajući prezentaciju već smo listali spisak predmeta koji se mogu slušati na datom univerzitetu.

Nakon prezentacije, sa mnoštvom impresija i puna pozitivne energije i želje da se prijavim i ja, pozivam drugaricu Ljilju i govorim – mi ovde treba da idemo, veruj mi.

I eto nas danas, svo troje sa još tri studenta sa FTN-a u Haenu.

Jeste, potrebno je dosta vremena i da se prikupi dokumentacija koju iziskuje svaki konkurs, uporede predmeti, konsultuje sa koordinatorom, ali osećaj kad dobijete mail da ste nakon završenog konkursa baš vi ti koji su odabrani da pohađaju nastavu u stranoj zemlji zaseni svaki izgubljeni nerv zbog papirologije.
Zato, zbog neverovatnog iskustva koje doživite, načina osamostaljivanja, sticanja novih prijatelja, prihvatanja drugačijeg načina učenja gradiva, putovanja i učenja jezika, prijavite se i vi.

Autor: Anja Jakšić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *