Kako odabrati temu za diplomski rad?

Sudeći po pričama kolega, izbor teme za diplomski je veliki bauk većini studenata.

Kako bih smanjila rizik da se i sama parališem na pomen diplomskog u budućnosti i kako bih nam svima ovaj problem svela na minimum, odlučila sam da malo istražujem. Naravno, nema boljih informacija od onih iz prve ruke.

Moj prvi sagovornik, Slavko Rakić, student četvrte godine Inženjerskog menadžmenta, nam je poručio sledeće:

„Naime prva stvar kod odabira teme za diplomski rad jeste da odaberete onu oblast koja vas najviše zanima i ono što ste voleli da slušate, jednako bitno ako ne i važnije je da odaberete dobrog mentora (profesora), koji će vam pomoći oko samog rada i pronalaženja literature. Pošto većina studenata nema oblast koja ih najviše zanima podelio bih proces odabira teme na tri dela:

  1. Ukoliko ste već zaposleni i radite u određenoj sferi, pronađite temu koja je slična poslu koji obavljate, na taj način ćete omogućiti sebi da se bolje upoznate sa teoretskim delom vašeg zanimanja, a sa druge strane ćete moći da napišete zanimljiv rad u kom ćete uživati. U ovu grupu sam spadao ja, kada sam birao svoju temu za diplomski rad.
  2. Ukoliko znate u kojoj firmi biste želeli sutra posao, ili ste čuli da određene firme traže studente da pišu diplomski rad o njihovim preduzećima, to vam je dobra prilika da se spojite sa ljudima iz privrede, napišete diplomski rad i možda pored teme za diplomski dobijete posao.
  3. Ukoliko ne spadate ni u jednu od prve dve grupe, jednostavno razmislite šta želite da nastavite na master studijama i pronađite profesora koji vam se najviše dopadao u prve četiri godine, priđite mu i iskreno ga pitajte za savet i temu, siguran sam da će vam većina profesora izaći u susret i da ćete zajedničkim snagama uspeti da rešite ovaj “problem”.“

Pored Slavka, svoju priču, kako su odabrale teme, podelile su i koleginice Zorana Radovanović i Anja Jakšić, takođe studenti četvrte godine inženjerskog menadžmenta.

josh-felise-79991Zorana: „Kako sam odabrala temu za diplomski?
Moram da kažem da je to bio malo duži proces. Ne zato što ne znam šta želim, već zato što mi je bilo veoma važno da odaberem temu za diplomski rad u čijem ću kreiranju da uživam. Veoma je važno da odaberete predmet koji volite i da imate posebno poštovanje prema predmetnom profesoru. Meni se poklopilo i jedno i drugo. Odabrati temu iz oblasti koju volite je lakši zadatak. Ja sam imala mnogo ideja i o mnogo čemu sam htela da pišem, ali na kraju sam odabrala nešto u čemu sam se pronašla od početka do kraja. Smatram da je veoma važno uživati u pisanju istog i da i teorijski i istraživački deo daju neku posebnu čar. Sve u svemu, moj savet svima je da se odluče za predmet koji vole i da rade kod profesora kog cene, a tema će prirodno da dođe!“

Anja:  „Prilikom izbora teme za diplomski rad dogovorila sam sastanak sa odabranim profesorom, na kom smo dogovorili detalje oko izrade mog diplomskog rada.Pošto sam došla bez konkretne ideje o temi, u razgovoru smo zaključili da je najbolje da tema bude iz oblasti u kojoj se najbolje snalazim i koja mi je najinteresantnija. Razgovarali smo o strukturi budućeg rada, načinu na koji treba da analiziram temu i pristupim radu. Takođe, prosleđen mi je i potreban materijal kako bih što bolje savladala zadatak koji je ispred mene.“

Za sam kraj, Slavko je takođe podelio savet oko adresa gde možete pronaći dobru literaturu: https://scholar.google.com/, http://kobson.nb.rs . Naravno, ne treba zaboraviti ni na fakultetsku biblioteku.

Nadam se da će Vam saveti naših kolega biti korisni I da će tema za diplomski rad biti izabrana dok izbrojite do tri!

Autor: Milica Žunić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *