,,Preduzeće je jedno veoma vredno iskustvo“-Bojan Lazarevski

,,Kako seješ, tako i žanješ.“Dokazi da se naporan rad isplati svuda su oko nas. Jedan takav svakako je Bojan Lazarevski, bivši student Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, ali i nekadašnji član Studentskog preduzeća. Pitali smo šta sada radi i koji je njegov utisak o SP-u, sada kada je to iskustvo iza njega.

1.Gde radiš i koliko dugo?

Radim u firmi Uram system kao projekt inženjer proteklih godinu dana. U pitanju je firma koja se bavi automatizacijom što obuhvata elektro radove kao i izradu HMI, PLC i SCADA aplikacija. To mi je prvi posao, gde sam se zaposlio nakon završetka studiranja.

 2.U kojoj funkciji si bio u Studentskom preduzeću?

Moje zaduženje je bilo razvoj proizvoda. Radio sam na prvom proizvodu Studentskog preduzeća, lampici, a učestvovao sam i u počecima razvoja ključka.

  1. Koji je bio tvoj motiv za ulazak u Studentsko preduzeće?

Ulazak u Preduzeće mi je preporučio profesor. A motiv da prihvatim njegovu preporuku bio je što sam shvatio da bi mi takvo iskustvo pomoglo u budućoj karijeri. Takođe, znao sam da će mi to pokazati kako je to raditi u timu i da ću sigurno steći i neka nova poznanstva. Na posletku bilo mi je zanimljivo jer je Studentsko preduzeće bilo nešto novo u čemu studenti mogu da učestvuju, da se pokažu i da sami dođu do nekih zaključaka i rešenja problema sa kojima mogu da se susretnu.

  1. Šta mislis o Studentskom preduzecu? Da li si naučio nešto?

Kako je Studentsko preduzeće bilo na samom početku kada sam ja bio njegov član, video sam to kao jako dobru zamisao koja može da preraste u nešto jako veliko. Ispostavilo se da sam bio u pravu jer nam je omogućilo uvid iz prve ruke u to kako funkcioniše radno okruženje u kojem će se i sami naći nakon studija. Mnogo toga sam naučio, počevši s time kako da funkcionišem u timu, kako da pristupam problemima koji se pojavljuju u radnom procesu i kako da reagujem u situacijama koje su nepredviđene.

  1. Da li ti je članstvo pomoglo pri intervjuu, a kasnije i u samom poslu?

Pomoglo mi je jer mi je rad u preduzeću značio kao vid iskustva pre samog zaposlenja, te sam znao kako da pristupim poslodavcu i kako da prikažem svoje kvalitete u najboljem svetlu. U samom poslu mi je pomoglo upravo zbog svih onih stvari koje sam naučio tokom rada, najviše pri pristupu samom projektu.

  1. Poruka za sadašnje članove?

Drago mi je da vidim da preduzeće napreduje prema planu koji smo stvorili na samom početku i da ima studenata koji su vredni i žele da nastave ono što smo mi počeli. Preduzeće je jedno veoma vredno iskustvo koje može da im pomogne ne samo pri zaposlenju već i pri odnosima sa ljudima, a ujedno je i jako dobra zabava.

Ovim putem zahvaljujemo se Bojanu što je odvojio vreme i podelio sa nama svoja iskustva u Preduzeće i nakon njega. Ovakvih priča ima na mnogo, i svaka motiviše na svoj način. Narodnih izreka o vrednom radu ima zaista na pretek, i svaka ima istu poentu, da se rad isplati. ,,Kako seješ, tako i žanješ.“

 

Autor: Petar Masleša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *